Afgelopen weekeinde mag je gerust vrij cultureel noemen voor mij. Vrijdag was ik al even de stad in geweest en had een kijkje genomen op het terrein van Zwolle Unlimited. Zaterdagmiddag hebben Charlotte, Annewyke en ik deelgenomen aan een route van dat festival, genaamd IkToon. En zondagmiddag zijn we met z’n vieren naar de bioscoop geweest en hebben van de 3D-versie van Aladdin genoten.

Eerst maar even over die route. Tijdens die route kwamen we langs verschillende deels voor mij ook nog onbekende plekken in Zwolle, waar optredens waren van amateurgroepen uit Zwolle. Van het Broerenkerkplein, waar de start was, liepen we eerst naar de mij welbekende Grote Kerk. Daar gingen we achterom naar binnen en kregen in de kamer (onderaan waar ooit de hoogste toren van Nederland stond) Ierse en een beetje Amerikaanse muziek te horen van Woodland Strings. Het klonk goed en tot mijn verrassing maakte ook nog een gemeenteraadslid (van de SP) deel uit van de groep. Bij het binnenkomen en er weer vertrekken kon ik even een blik werpen op de kerk, waar nog even hard gewerkt wordt aan de herinrichting. Zag er goed uit.

Daarna liepen we naar de Grote Markt waar we restaurant Blij ingingen en op de bovenste verdieping konden luisteren naar een paar liedjes, gezongen door het vrouwenkoor van de Wresinski Stichting. En alweer waren er bekenden; voor Charlotte een oud-leerling die de leidster van het koor was en voor ons alle drie iemand die we kennen van tafeltennis. Ondanks dat ze maar met z’n zessen waren (+ leidster op piano en iemand die voor wat percussie zorgde), klonk het niet verkeerd. Het was een goede keuze van voornamelijk Nederlandstalige liedjes, die regelmatig tweestemmig ten gehore werden gebracht. In restaurant Blij was ik nog niet geweest.

Het vervolg was in de Plantagekerk, die ik (net als Blij) wel van buiten maar niet van binnen kende. Daar was een optreden van het Benjamin Strijkorkest, onderdeel van Strijkorkest Britten. Vier violisten en drie cellisten brachten onder leiding van een dirigent enkele stukken ten gehore. En ik moet zeggen, ook dit klonk absoluut niet verkeerd. Goed dat er nog steeds genoeg jeugd is die zich interesseert voor deze instrumenten en de meer klassieke muziek. Maar ze zullen ook wel zat moderne muziek beluisteren en hopelijk spelen.

Het laatste onderdeel was meteen het minste. Helaas moet ik zeggen. Op een podium langs de gracht traden (Kleine) kinderen en volwassenen op van Dans & Creatief Centrum. Het was aandoenlijk hoe de kleinere kinderen bezig waren, maar dat was het dan ook. Het was slecht op het podium gezet, met onder andere een groot gebrek aan microfoons. De hiphop-groep had een aardig dansje ingestudeerd, maar slechts 1 van hen deed het met overtuiging, de rest probeerde zo goed mogelijk te volgen. En het volwassenenkoor deed enthousiast, maar kwam niet uit de verf. Hopelijk is dat tijdens hun uitvoering eind deze maand een stuk beter allemaal, al ga ik daar niet naartoe.

Al met al waren we ruim anderhalf uur onderweg tijdens deze route, maar (op het laatste na dus) was het absoluut de moeite waard. En thuis konden we toen lekker eten wat Hilko had klaargemaakt!

En zondag gingen we dus naar Aladdin. De nieuwe live-action versie en dan ook nog in 3d en met een prima geluid, want Dolby Atmos. Wel een beetje raar eerst met een 3d-bril op, maar gelukkig konden we wennen tijdens de voorafgaande reclamefilmpjes. Het was een mooie film, die behoorlijk het origineel volgt. Het einde was ietsjes anders, maar voor de fans: Aladdin en Jasmine vonden elkaar!

In de film speelde een van mijn favoriete acteurs. Will Smith mocht de geest spelen en deed dat op overtuigende wijze. Maar ook de Nederlandse acteur Marwan Kenzari speelde een hele goede hoofdrol als Jafar. Ik kende hem niet, maar zal hem vast vaker zien in ook grotere films.

Het bezoek aan de bioscoop was voor mij bijzonder, want ik was nog niet eerder in de Pathé geweest. Sinds begin 2017 is die bioscoop open als opvolger van de Kroon aan het Gasthuisplein (waar ik wel geweest ben). Ik moet zeggen dat het mij wel beviel, de film, het geluid, het publiek (dat ook ingespannen en rustig keek) en de ruimte. Ik zal er vast nog wel eens vaker heengaan om een film te pakken.

Gepubliceerd 4-6-2019

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in