De wedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Groningen gaat bijna beginnen

Clubliefde kent geen divisie. Die spreuk kwam ik gisteravond een paar keer tegen na de nederlaag van PEC Zwolle tegen Sparta en de daarmee gepaard gaande degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie. En daar ben ik het wel mee eens. Het is natuurlijk het leukst als je favoriete club op het hoogste niveau meedoet, maar voor de echte supporter maakt het niet superveel uit op welk niveau dat is.

Nu is het natuurlijk makkelijk om te zeggen als je club net gedegradeerd is, maar voor mij is het echt zo. Dat heeft het verleden wel aangetoond. Ik heb in de ruim 50 jaar dat ik nu supporter ben alle hoogten en dalen meegemaakt. En ik bleef gaan naar de wedstrijden. Mijn broer Erik en ik gingen voor het eerst naar PEC toen ze nog in de tweede divisie speelden. Tegenstanders waren toen onder andere FC Amsterdam en de Volewijckers, clubs die al lang niet meer bestaan.

PEC wist zich in tegenstelling tot Zwolsche Boys te handhaven in het betaald voetbal. Op tijd voor het opheffen van de tweede divisie promoveerden ze naar de eerste divisie. En in 1978 promoveerden ze zelfs voor het eerst naar de eredivisie. Met mijn vader waren wij aanwezig bij de eerste eredivisiewedstrijd in Enschede tegen FC Twente. Die wedstrijd eindigde in 1-1, en ik herinner me nog dat wij in de tweede helft goed zenuwachtig waren.

Maar nog veel zenuwachtiger waren Erik en ik bij de uitwedstrijd tegen PSV, toen PEC vlak voor het einde van de wedstrijd via een strafschop op 0-1 kwamen. In die laatste 7 minuten stonden we doodsangsten uit bij de aanvallen van PSV, maar de voorsprong werd vastgehouden. In de jaren daarna wisselde PEC nogal eens van divisie. En er kwam zelfs een tijd dat ze vrij onderaan in de eerste divisie bivakkeerden. Maar wij bleven steeds gaan en bleven aanmoedigen. En steeds ook weer met positieve gevolgen. Ze kwamen de mindere periodes en zelfs een faillissement te boven en speelden weer om het kampioenschap van de eerste divisie en promoveerden en degradeerden af en toe.

In 2012 konden ze voor de laatste keer een promotie pakken. En sinds die tijd bleven ze in de eredivisie. Ze haalden zelfs de eerste bekers (de bekerfinale tegen Ajax zal altijd in het geheugen van de supporters blijven) en mochten hun eerste Europese wedstrijden spelen.

Het ging haast te goed en de dromen van de beleidsbepalers (overigens ondersteund door veel supporters) kregen gouden randjes. Er werd uiteindelijk te veel geld uitgegeven aan niet altijd de beste spelers voor het team en niet elke trainer kon overtuigen. Daarover schreef de Stentor na de degradatie van nu ook een goede analyse.

Was het de afgelopen jaren nog net gelukt om degradatie te voorkomen, dit seizoen leek het al snel een hopeloze zaak. Toch kwam er weer hoop in o.a. mijn hart toen onder de nieuwe trainer Dick Schreuder er weer enthousiasme in het team kwam en er ineens weer regelmatig punten gepakt werden. PEC achterhaalde de concurrenten en had voor de voorlaatste wedstrijd nog kansen om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Omdat die wedstrijd echter verloren ging, was het dan toch gedaan met de ploeg. Door de prestaties in de tweede helft van het seizoen kan PEC toch nog met opgeheven hoofd de eredivisie verlaten.

En je kunt ook zeggen dat het misschien wel goed is om even enigszins opnieuw te beginnen. Bij handhaving (hoe leuk ook) zou er mogelijk toch weer geprobeerd worden een enigszins fatsoenlijke selectie samen te stellen met goedkope en huurspelers. En ik heb wel alle vertrouwen in Dick Schreuder dat hij er wat van zou kunnen maken. Maar de vraag is of de problemen dan echt opgelost zouden worden.

In de eerste divisie kan er duidelijker een nieuwe start gemaakt worden. Natuurlijk hoop ik, net als iedereen, dat de club meteen weer meespeelt om promotie. Er is in ieder geval wel een goede basis voor het eerste elftal, ook al zullen veel spelers vertrekken. Maar met Van Polen, van Hintum en Lamprou als oudere ervaren spelers en jonge spelers als Van der Belt, Huiberts, Reinders en Landu kan Schreuder volgens mij goed werken. En de jeugdopleiding belooft goede spelers af te leveren. Natuurlijk hangt het er ook vanaf welke aanwinsten erbij komen. Maar wat dat betreft heeft Schreuder een goede basis gelegd. Er zullen vast spelers geïnteresseerd zijn om onder hem te spelen. Hopelijk ook spelers die wel kunnen scoren. Nu maar hopen dat Ajax Schreuder toch niet wegplukt als assistent-trainer.

Natuurlijk zal er gesneden moeten worden in de begroting en dus zullen mensen hun werkplek verliezen. Maar ik hoop dat dat zal meevallen en dat bijvoorbeeld de jeugdopleiding en het vrouwenteam gewoon door kunnen gaan. PEC investeert ook veel in de samenleving. Een goede zaak. Dat heeft ertoe geleid dat de supportersschare en (ook belangrijk) de hoeveelheid sponsors flink is toegenomen. Dat moet vastgehouden worden.

We zullen moeten zien hoe het volgend jaar gaat in de Keuken Kampioen Divisie. Emmen heeft het goede voorbeeld gegeven. Hopelijk kan PEC dat voorbeeld volgen met een op elkaar ingespeeld en intensief spelend team. Ik blijf er in ieder geval bij als supporter net als al mijn familieleden die nu ook al gingen. En dat zijn er inmiddels 9, als ik correct tel. Wij blijven achter PEC Zwolle staan, in welke divisie de club dan ook speelt.

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in