Carnaval in Zwolle in 2019

Gisteren was de eerste aflevering van Andere Tijden van dit seizoen, en die ging over carnaval. En dan vooral de carnavalsliedjes. Daar kwamen ook wat voor mij bekende liedjes in voor uit Kerkrade. Die heb ik ooit uit het hoofd geleerd toen ik met studiegenoten daar carnaval ging vieren.

In die tijd, zo’n veertig jaar geleden, gingen we een paar jaar achter elkaar in Limburg carnaval vieren. Dat is een voordeel van studiegenoten, die uit Limburg komen. Ik ben in Venlo geweest, in Kerkrade en in de buurt van Maastricht. Elke keer leerde ik enkele plaatselijke carnavalsliederen uit het hoofd. Zo kon ik goed ‘embedden’. Ik heb me dan ook steeds prima vermaakt, zelfs terwijl ik geen alcohol dronk (en nog steeds niet drink).

De tweeliedjes, die ik gisteravond herkende, waren ‘Kirchröadsjer Meëdsjer’ en ‘Ja, Die Mokkel’. Die werden gedraaid tijdens een ochtend met oudere inwoners van Kerkrade. Het ging daarbij vooral het carnaval in vroegere tijden. En die liedjes zijn duidelijk van vroeger, zelfs van ruim voordat ik ze leerde.

Ook van Venlose en Maastrichtse liedjes heb ik de tekst uit mijn hoofd geleerd. Maar die zitten niet meer zo goed in mijn hoofd. Hooguit nog een enkele flard. Misschien ga ik nog wel eens op onderzoek uit. Ik vond en vind liedjes in het dialect nog steeds erg leuk. En het waren ook niet alleen carnavalsliedjes waar ik toen kennis mee maakte.

Van het Zwolse carnaval ken ik eigenlijk maar 1 lied echt: ‘Ik ben een Zwollenaar’. Dat wordt ook niet meer alleen als carnavalslied gebruikt, maar als het volkslied van Zwolle. Er is nog wel wat onenigheid over de tekst. In de Van Karnebeektunnel staat een deel van de tekst, maar niet helemaal juist. Er staat: ‘Onder de Peperbus is het leven altijd knus’, maar dat moet zijn ‘Onder de Peperbus is ’t leven glad en knus’. De hele tekst is als volgt:

Ik ben een Zwollenaar, een echte Zwollenaar
Ik doe niet graag zo raar in ’t volle openbaar
Onder de Peperbus is ’t leven glad en knus
Bekijk mijn vingers maar, ik ben een Zwollenaar

Voor de volledigheid: die tekst is van Flip Trooster op een bestaande melodie. Officieel moet het drie keer gespeeld worden, waarbij de eerste keer alleen de muziek ten gehore wordt gebracht, de tweede keer het lied ‘officieel’ gezongen en de derde keer uit volle borst. Bij de eerste en tweede keer moet de carnavalsgroet gebracht worden. Maar meestal gebeurt dat (gelukkig) niet.

De foto bij dit artikel heb ik in 2019 gemaakt tijdens de carnavalsoptocht in Zwolle. Die bekijk ik elk jaar nog (nou ja, behalve de afgelopen jaren vanwege Corona). Hopelijk kan dat volgend jaar weer, zowel wat Corona betreft als wat mijn conditie betreft. Dat is al jaren nog het enige wat ik aan carnaval doe. En dan nog geeneens verkleed. Na mijn studietijd heb ik nog één keer carnaval gevierd in Zwolle met mijn zus. De uitzending van Andere Tijden bracht wat dat betreft wel leuke herinneringen boven.

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in