‘Dat is wel een mooi bidprentje voor mij’. Zo reageerde mijn moeder toen ik de afgelopen week een foto van haar had gemaakt met onze nieuwe camera. Nou was ikzelf ook wel tevreden met die foto, eigenlijk nog geeneens zozeer vanwege de technische kwaliteit, maar omdat ze er goed opstond. Om echter over bidprentjes te gaan praten, dat is weer wat anders. Gelukkig is er nog geen enkele reden om een spoedig gebruik als bidprentje te verwachten. Ze is nog steeds ‘still going strong’. De foto heb ik alvast hierbij geplaatst, dus kunnen anderen ook beoordelen of het een geschikt bidprentje is.

Maar we hebben dus een nieuwe camera. Het had wel even wat voeten in de aarde. Het is ook niet een klein bedrag dat met de aanschaf gemoeid gaat. Ik heb dan ook een paar keer een bezoek gebracht aan diverse fotozaken. En op een gegeven moment hielp Hilko ook, door nog wat duidelijker te maken wat hij er graag mee wilde doen: sportfoto’s en dierenfoto’s maken. Dat kwam dan bij mijn wensen om foto’s te maken van allerlei Zwolse (en andere) plekken en portretten, en om ermee te filmen.

Dat laatste is natuurlijk iets nieuws, tenminste voor ons. Met de oude camera, inmiddels zeker 15 jaar oud, konden we alleen maar foto’s maken en voor filmen hadden we andere videocamera’s met bandjes. Niet echt handig om mee te monteren bijvoorbeeld. Er staan dan ook al vele jaren videobestanden op de computer (een aantal van 1 uur lang), die niet gemonteerd zijn. En daar begin ik ook niet meer aan. Het leek me dan ook nuttig een camera te hebben waarmee we en konden fotograferen en konden filmen.

Eerst was ik op zoek naar de meest geschikte spiegelreflexcamera. Een andere soort camera kwam eigenlijk niet ter sprake, omdat ik dacht dat spiegelreflex het beste was. Spiegelreflexen heb je in allerlei soorten en maten, en ook in allerlei prijsklassen. De pro-versies, alhoewel heel luxe, waren duidelijk ook veel te duur. Uiteindelijk hadden Hilko en ik onze keus beperkt tot twee camera’s.

En toen ging ik naar Foto Keuzekamp, waar ik ook (en open) advies vroeg. Hans Keuzekamp (altijd goed als je advies krijgt van een zeer ervaren fotograaf, die zo’n 27 jaar gelden ook al onze huwelijksreportage had verzorgd) vroeg meteen of ik een spiegelreflex of een systeemcamera wilde. Ik reageerde natuurlijk met de opmerking dat volgens mij een systeemcamera niet zo handig was, onder andere omdat de lenzen niet verwisseld zouden kunnen worden. Hij wist dat te ontzenuwen en ook andere voordelen van een systeemcamera te benoemen. Zoals: een kleinere camera, lenzen die in vergelijking met een spiegelreflex twee keer zo veel vergroten, het veel sneller scherpstellen, video opnemen met 4K, en ga zo nog maar even door.

Hij gaf ook aan zelf steeds vaker een systeemcamera te gebruiken, ook voor bruidsreportages, iets wat hij dus nog steeds doet. Natuurlijk kon ik zelf ook even wat uitproberen en dat beviel goed. Dus maar weer naar huis en nog eens overleggen. En ook nog eens goed kijken via Youtube naar enkele reviews. Zoals het hoort bij reviews was er ook op deze camera wel wat aan te merken, maar het algehele beeld was prima en de adviezen in die reviews erg positief. Afgelopen dinsdagochtend ben ik dus met Hilko weer naar de winkel geweest en na nog kort overlegd te hebben, hebben we de camera gekocht. Voor de liefhebbers: het is een Panasonic Lumix DMC-G7 geworden.

Vanaf dinsdagmiddag ben ik wat aan het proberen. De eerste foto’s heb ik gemaakt zonder allerlei instellingen aan te passen, gewoon met de standaardinstellingen. Daaronder dus ook de foto van mijn moeder die bij dit artikel staat. Woensdagavond heb ik ook wat geëxperimenteerd met nachtfotografie en dat is prima gegaan. Ook daarvan kun je een paar foto’s hieronder bekijken. De komende tijd ga ik verder met uitzoeken wat allemaal wel en niet kan. En dan komt ook het filmen (uiteraard) aan de orde. In ieder geval probeer ik vanaf nu vaker een foto te plaatsen bij mijn stukjes op deze website. Commentaar welkom.

Gepubliceerd 16-9-2016

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in