Nog ruim twee dagen en dan is het weer bekerfinale-tijd. Voor de tweede keer op rij met PEC Zwolle. Deze keer moeten ze FC Groningen proberen te verslaan om de beker in Zwolle te houden. Of het zo fraai gaat als vorig jaar tegen Ajax (het werd liefst 5-1), is nog maar de vraag. Maar kansen hebben ze in ieder geval wel. De eerste wedstrijd van dit seizoen tegen FC Groningen werd met 2-0 gewonnen, de tweede moet nog gespeeld worden, toevallig een week na de bekerfinale in Groningen.

En de laatste wedstrijd voor de bekerfinale, vorige week tegen Ajax, liep goed. Het werd weliswaar ‘slechts’ 1-1, maar PEC Zwolle speelde goed en tankte vertrouwen zoals dat heet. Dat Ajax uiteindelijk gelijk kon maken, lag mede aan een cadeautje van de scheidsrechter, die Ajax onterecht een corner gaf. Maar PEC Zwolle had het daarvoor al een paar keer af kunnen maken. Ook al was het eindresultaat dus teleurstellend voor publiek en ploeg, toch konden over de hele wedstrijd gekeken met een goed gevoel de voorbereidingen voor de bekerfinale beginnen.

Ook FC Groningen is de laatste tijd aardig in vorm. Ze staan 2 punten achter PEC op de achtste plaats in de eredivisie. De achtste plaats is vrijwel zeker ook voldoende om de play-offs om een Europees ticket te halen. Alleen Cambuur kan Groningen nog inhalen (maar moet dan wel vier punten goedmaken) en gelijk komen met PEC, maar dan moet alles wel heel gunstig voor ze uitvallen. En dan moet PEC ook nog de beker pakken, wil Groningen toch nog naast de play-offs grijpen.

Toch maakte ik mij niet druk om de in de competitie getoonde vorm van beide teams. De bekerfinale is een wedstrijd op zich. De kunst is om je daarvoor goed voor te bereiden en er dan te staan. PEC liet dat vorig jaar nog zien. Ook toen kenden ze een wat mindere periode voor de finale, maar in de finale waren ze er helemaal. En dan spelen er ook nog zenuwen mee.  Maar we zullen het zondagavond zien.

Charlotte en ik gaan ook naar de bekerfinale. Niet met de vele bussen, want dat is te druk. Nee, wij gaan ‘gewoon’ met de auto en hoeven mede daardoor ook niet al vroeg er te zijn. We zullen net als vorig jaar wel weer een half uur voor begin van de wedstrijd aanwezig zijn en onze plek opzoeken. Dat zal ook wel weer vlak langs het veld zijn, achter de reservebanken. En dan maar zien hoe het gaat.

Eén ding is zeker, de winnaar wint niet alleen de beker, maar ook directe toelating tot de groepsfase van de Europa League. Dat is anders dan vorig jaar. Toen moest PEC eerst nog een voorronde-wedstrijd spelen. Omdat ze die verloren, kwamen ze dus niet in de groepsfase. De regels zijn nu veranderd, hopelijk kan PEC dus weer de beker winnen. Dat levert dan meteen 3 Europese thuiswedstrijden op. En trouwens ook een paar miljoen euro, wat de club prima kan gebruiken. Als ze daar zorgvuldig mee omgaan, kunnen ze de financiële positie van de vereniging weer verbeteren.

PEC is inmiddels een gedegen bekerspeler. Dit jaar en vorig jaar hebben ze de finale gehaald en ze zijn inmiddels 11 wedstrijden achter elkaar ongeslagen. En het jaar daarvoor kwamen ze tot de halve finale, toen PSV ze uiteindelijk wist uit te schakelen. Zou het volgend jaar weer zo’n succesvol bekerseizoen worden?

Gepubliceerd 1-5-2015

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in