Sinds september vorig jaar hebben wij zonnepanelen. In totaal zijn er toen 11 op het dak gelegd. En ze doen het goed. Via een app kunnen we bijhouden wat ze opleveren. Eergisteren (24 juni) gingen we over de 2000 Kwh heen. Vooral de laatste maanden gaat het hard. De 1000 werd op 5 april overschreden, dus in 2½ maand is er weer 1000 bijgekomen. En we lijken ook anderen op ideeën gebracht te hebben.

Zo’n maand geleden werden er ook bij buren zonnepanelen aangebracht, via dezelfde leverancier als die van ons. En deze week vroeg iemand mij ook nog naar onze ervaringen met zonnepanelen. Zij hadden namelijk iemand aan de deur gehad, die ze graag wilde verkopen. Onze ervaring is om eerst goed te bekijken welke mogelijkheden er allemaal zijn. Ook wij werden op het spoor van zonnepanelen gezet door iemand die aan de deur kwam met een op het oog mooi verhaal.

Wij zouden eigenlijk niets hoeven te betalen, maar alles zou verrekend worden via de opbrengst van de panelen. Dat klonk in eerste instantie wel aardig, maar toen puntje bij paaltje kwam, bleek dat er in totaal ruim 10.000 euro betaald zou moeten worden en we dus ongeveer 10 jaar bezig zouden zijn met ‘afbetalen’. Een andere offerte, via de leverancier van een bekende van ons, leverde een totaal bedrag van nog geen 5.000 euro op. Omdat we de BTW via de belasting terug konden krijgen, zou dat uiteindelijk rond de 4.000 euro uitkomen. Veel gunstiger dus.

Voordeel van die eerste optie was eigenlijk alleen, dat we niet meteen hoefden te betalen. Maar de kosten waren uiteindelijk toch zo groot, dat we (uiteraard zou ik haast zeggen) voor het tweede hebben gekozen. Nu zijn de panelen helemaal van ons en zijn de kosten van energie ook daadwerkelijk lager.

Nu heeft niet iedereen zomaar een paar duizend euro beschikbaar (wij hadden ook het geluk van een gift), maar toch is het verschil wel zo groot dat verder kijken zeer zinvol is. En ik begrijp, dat het aanleggen van zonnepanelen nog steeds wat goedkoper wordt.

Het aanbrengen van de panelen nam amper tijd in beslag. In een middag was alles gelegd en konden we stroom gaan produceren. Omdat we eind september begonnen, was de opbrengst in het begin misschien nog niet zo super hoog, maar dat had weer als voordeel dat we nu extra kunnen genieten van de hoge opbrengst. Als we nu waren begonnen, dan hadden we misschien teleurgesteld gekeken in de winterperiode.

Kortom: het is een prima idee om zonnepanelen te gaan gebruiken. Kijk wel eerst goed naar de diverse aanbiedingen. Kennis hebben van iemand die zelf al zonnepanelen heeft laten aanleggen, is gunstig. Liggen ze eenmaal, dan heb je er geen omkijken meer naar.

Gepubliceerd 26-6-2015

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in