Afgelopen dinsdag was het zover: we haalden de 10.000. 10.000 kWh om precies te zijn. Sinds half september 2014 hebben we 11 zonnepanelen op het dak liggen en nu hebben we dus de 10.000 kWh binnen gehaald. Volgens de bijbehorende app hebben we daarmee ruim 2300 euro bespaard en zo’n 30 bomen ‘geplant’. We kunnen de zon dankbaar zijn dat het zo loopt.

De afgelopen maanden waren goede zonnemaanden. Vooral februari leverde erg veel energie op. Of je het goede maanden kunt noemen in het geheel van de aarde kun je je natuurlijk wel afvragen. Het voelt lekker en warm, maar gezien de discussies over klimaatverandering had het wel wat minder gemogen. Maar zo gaat het nu eenmaal, en ondanks die discussies genieten we er dus ook maar van.

Ik zeg wel eens: de wereld kan ik niet veranderen, alleen mezelf een beetje. En als iedereen die instelling zou hebben, dan veranderen we de wereld dus wel degelijk. We hebben nu al een tijdje zonnepanelen, de (achter)tuin kan behoorlijk wat water kwijt, we hebben enkele apparaten vernieuwd en we proberen zo goed mogelijk het afval te scheiden. Maar er kan ook nog veel verbeteren.

Ons huis is (uiteraard zou ik haast zeggen) aangesloten op het aardgasnet. Ook al gebruiken we het gas alleen nog maar voor verwarming (we koken op inductie), toch gaat er elk jaar nog behoorlijk wat gas doorheen. Ik denk soms dat het wellicht goed zou zijn om naar aardgasloos te gaan, maar het is én lastig uit te vinden wat er dan allemaal moet gebeuren én het kost nogal wat. En nu zijn er ook weer mensen, die aangeven dat het maar de vraag is of alternatieven echt voor minder co2 zorgen. Over een paar jaar is onze ketel sowieso weer aan vervanging toe. Dat zal dan een geschikt moment zijn om alles nog eens goed te bekijken.

In het klein proberen we dus wel degelijk wat te doen aan het milieu. Maar er zou ook nog veel verbeterd kunnen worden. Denk aan het gebruik van de auto, het eten van vlees en het gebruik van plastic. Het een is moeilijker aan te passen dan het ander. Ik ben benieuwd wat ik over 4 jaar daarover kan melden. Nu eerst maar tevreden zijn met de 10.000 kWh van de zonnepanelen.

PS Als het goed is, is dit mijn eerste verhaal dat ook op Facebook verschijnt. Elke week probeer ik een stukje te schrijven over wat mij bezighoudt. Dat doe ik al een paar jaar, met af en toe een paar weken rust (zoals de periode rond de afgelopen verkiezingen). Al die stukjes zet ik op mijn website. Reacties zijn altijd welkom. Ik ben benieuwd wat voor effect het plaatsen op Facebook eventueel heeft.

Gepubliceerd 13-4-2018

Ik ben inmiddels 62 jaar oud. In 2011 heb ik een herseninfarct gehad, waardoor ik niet meer kon werken. In mei 2021 kreeg ik weer een herseninfarct met als gevolg dat mijn conditie flink achteruit is gegaan en mijn rechterbeen niet meer echt lange afstanden kan afleggen. Ik ben nog wel actief., o.a. bij InteraktContour. Mijn hobby's zijn sport kijken (voetbal (PEC Zwolle), Amerikaans honkbal en Football (Seattle Mariners en Seattle Seahawks)), Karl May, de computer (vooral met de website bezig zijn), Zwolle en alles wat te maken heeft met Disney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in